Τα μαχαίρια του τυριού Γιατί υπάρχουν τόσο διαφορετικοί τύποι μαχαιριών για ένα τυρί; Σε τι χρησιμεύουν; ποιες είναι οι διαφοροποιήσεις τους;







Εάν το τυρί είναι για εσάς κάτι περισσότερο από ένα κιλό φέτα, τότε σίγουρα μια μικρή εισαγωγή στους τύπους των μαχαιριών τυριού θα έχει ενδιαφέρον.

Εάν αγοράζετε μεγάλα κομμάτια σκληρού τυριού τότε χρειάζεστε ένα μεγάλο μαχαίρι με σταθερή λεπίδα. Το μαχαίρι αυτό μοιάζει με αυτό του ψωμιού σε μέγεθος αλλά διαθέτει ίσια, πλατιά λεπίδα με μια μικρή εγκοπή για να μην κολλάει το τυρί. Εάν το τυρί είναι σκληρό μεν αλλά όχι σταθερό τότε περισσότερο χρήσιμη θα σας φανεί μια σπάτουλα τυριού με μικρή λαβή και πλατιά λεπίδα.
Η παρμεζάνα έχει το δικό της μαχαίρι που μοιάζει με κοντό στιλέτο και είναι ιδανικό για να κόψετε μεγάλα κομμάτια παρμεζάνας. Εάν τα πράγματα ζορίσουν και το τυρί είναι αρκετά σκληρό ενώ χρειάζεστε μεγάλα κομμάτια τότε η λύση είναι ο μπαλτάς τυριού.
Τα μαλακά τυριά έχουν το δικό τους μαχαίρι με το διπλό δόντι. Μικρή λεπίδα και τρύπες για να μην κολλάει το τυρί και δύο δόντια στην κορυφή για καλύτερο σερβίρισμα. Για κομμάτια μαλακού τυριού με κρούστα ιδανικό είναι το σύρμα τυριού που μοιάζει λίγο με συρμάτινο πριόνι.
Αγαπημένο μαχαίρι είναι ο τρίφτης φλούδας τυριών που μοιάζει με σπάτουλα αλλά έχει μια εγκοπή στη βάση του για να κόβει το τυρί σε λεπτές φλούδες.
Τέλος υπάρχουν οι γνωστοί τρίφτες που όλοι ξέρουμε σε διάφορα σχέδια και σχήματα αλλά και η ζιρόλ που θα είναι το θέμα επόμενου post.
Χάρης Τζαννής, Fnl-guide.com

http://www.fnl-guide.com/gr



Νεότερη Παλαιότερη