Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή, 21 Απριλίου 2013

Το λικέρ με τα 13 βότανα





Τις παλιές συνταγές θα πρέπει να τις θυμόμαστε που και που ετσι για να ξεφεύγουμε λιγάκι απο τον ιλιγγιώδη ρυθμό της εποχής. Μια συνταγή για το χωνευτικό μας χωρίς χημικά πρόσθετα και χρώματα. Οπλισθείτε λοιπόν με μεράκι και αρκετή υπομονή και ας πιάσουμε δουλειά:


Ετοιμάστε το καλοκαίρι κατα τον Ιούνιο-Ιούλιο και χαρείτε το ολόκληρο τον χρόνο.




Υλικά

430 γραμμάρια καθαρό οινόπνευμα 95%

3 φυλλαράκια φασκόμηλο

3 φυλλαράκια μέντα

3 φυλλαράκια λουίζα

3 φύλλα βασιλικού

3 φύλλα λεμονιάς

3 φύλλα δάφνης

3 φύλλα δεντρολίβανο

3 καρφάκια γαρύφαλλο

3 λουλούδια χαμομήλι

3 καρπούς απο αγριοκυπάρισσο (Άρκευθος)

1/2 ξυλαράκι κανέλλας

1/2 ξυλαράκι βανίλιας

400 γραμμ. ζάχαρη

430 γραμμ. νερό

γυάλινο δοχείο με σκέπασμα που να κλείνει ερμητικά.




Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλύνουμε τα βότανα με κρύο νερό. Τα στεγνώνουμε προσεκτικά και τα ρίχνουμε στο γυάλινο δοχείο. Προσθέτουμε το οινόπνευμα και κλείνουμε το δοχείο με το σκέπασμα. Αφήνουμε το δοχείο 4 μέρες.

Οταν περάσουν οι 4 ημέρες, φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύωντας απαλά ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη. Μόλις αρχίζει να βράζει σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Κατόπιν προσθέτουμε το σιρόπι στο αλκοόλ με τα βότανα και ανακατεύουμε. Κλείνουμε το δοχείο και το αφήνουμε μακριά απο τον ήλιο για 5 ημέρες.

Φιλτράρουμε και βάζουμε σε μπουκάλια.


http://www.koutali.gr/el/mrecipes/54-drinks/111-liqueur1