Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013

Μπανάνα σπλίτ





Υλικά

Για 2-4 άτομα

Για τη μπανάνα σπλιτ
6 μεγάλες κουταλιές παγωτού σοκολάτα εμπορίου ή σπιτικό
100 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
2 κουταλιές της σούπας σως σοκολάτας
3 γλασαρισμένα κεράσια (φρουί γλασέ ή μαρασκίνο)
40 γραμμάρια καρύδια πεκάν, χοντροκομμένα
1/2 κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
6 μικρές μπανάνες, όχι πολύ ώριμες
50 ml ρούμι

Για το παγωτό σοκολάτας
200 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
2 φλιτζάνια τσαγιού γάλα
3 αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
Βανίλια
1 κουτί γάλα εβαπορέ
Αλάτι



Εκτέλεση

Για τη μπανάνα σπλιτ
Σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο και σε χαμηλή φωτιά καβουρδίζετε τα καρύδια πεκάν και τα αφήνετε να καβουρδιστούν για 2- 3 λεπτά. Τα κοντοκόβεται στο μπλέντερ ή με γουδοχέρι και τα ενώνετε σε ένα μπολ μαζί με την άχνη.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο με τη μαύρη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Καθαρίζετε τις μπανάνες και τις κόβω στα δύο, κατά μήκος. Τις προσθέτετε στην κατσαρόλα με το βούτυρο και τις μαγειρεύω για 5 περίπου λεπτά ή έως ότου μαλακώσουν καλά. Στο μισό χρόνο τις γυρίζετε να πάρουν χρώμα κι από την άλλη μεριά.

Προσθέστε με μεγάλη προσοχή σε αυτό το σημείο το ρούμι, ώστε οι μπανάνες να γίνουν φλαμπέ. Όταν πάψει να καίει το αλκοόλ και ηρεμήσουν οι φλόγες, οι μπανάνες είναι έτοιμες.

Για τη συναρμολόγηση
Έχετε έτοιμο το παγωτό σοκολάτας στην κατάψυξη. Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε σε σφιχτή σαντιγί την κρέμα γάλακτος. Ετοιμάζετε τη σως σοκολάτας και κόβετε σε φέτες τα γλασαρισμένα κεράσια.

Μοιράζετε τις μπανάνες στην αρχή σε 6 πιάτα και τις καλύπτετε με 6 μεγάλες κουταλιές παγωτό. Διακοσμείτε με πλούσια σαντιγί, περιχύνετε με σως σοκολάτας και ολοκληρώνετε το γλυκό με μερικές φέτες από γλασαρισμένα κεράσια κι από πάνω, με τα καβουρδισμένα πεκάν!


Για το παγωτό σοκολάτας
Βάζουμε τη σοκολάτα με το μισό γάλα σε μπέν-μαρί και την ανακατεύουμε για να λιώσει.
Χτυπάμε τα αυγά με ελάχιστο αλάτι και με τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε λίγη βανίλια και το ζεστό μείγμα της σοκολάτας ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε επίσης το γάλα εβαπορέ και περνάμε το μείγμα από σίτα.

Το τοποθετούμε σε μια φόρμα μακρόστενη και το παγώνουμε στη κατάψυξη για 3 - 4 ώρες.



http://www.sidagi.gr/section/gluka/content/mpanana-split