10 λόγοι να τρως πιο συχνά ακτινίδια




Το ακτινίδιο είναι ένα όχι και τόσο δημοφιλές -στην χώρα μας- φρούτο. Οι περισσότεροι, τρώνε το ακτινίδιο λόγο της εξωτικής του γεύσης, όμως ελάχιστοι είναι αυτοί που ξέρουν τα δεκάδες οφέλη που έχει το ακτινίδιο για τον οργανισμό μας!

Στο παρόν άρθρο θα δούμε 10 διαφορετικούς λόγους για να εντάξεις το ακτινίδιο στην καθημερινότητα σου.

1. Περιέχει ένζυμα που βοηθούν στην πέψη

Το ακτινίδιο περιέχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται actinidain (ακτινιδίνη), ένα ένζυμο που βοηθάει σημαντικά την διαδικασία της πέψης.

2. Βοηθά στη διαχείριση της πίεσης του αίματος
Το ακτινίδιο είναι μία από τις καλύτερες πηγές καλίου. Το κάλιο βοηθά στη διατήρηση των ηλεκτρολυτών σε ισορροπία παρεμποδίζωντας την δράση του «κακού» νατρίου.

3. Προστατεύει το γενετικό υλικό (DNA)
Μια πρόσφατη μελέτη από τους Collins & Horska Hotten έδειξε πως ο μοναδικός συνδυασμός των αντιοξειδωτικών που περιέχει το ακτινίδιο προστατεύει το DNA των κυττάρων μας από οξειδωτικές βλάβες. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν πως έτσι το ακτινίδιο έχει προληπτική δράση κατά του καρκίνου

4. Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
Το ακτινίδιο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που είναι γνωστό ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

5. Το ακτινίδιο βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος
Τα ακτινίδια είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών. Έτσι, προστατεύουν από την δυσκοιλιότητα και άλλα εντερικά προβλήματα.

6. Προστατεύει την καρδιά
Έρευνες έχουν δείξει πως 2-3 ακτινίδια την ημέρα τον καρδιολόγο κάνουν πέρα! Συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι το ακτινίδιο μειώνει τα τριγλυκερίδια κατά 15% και κατά 10 % την πιθανότητα εμφάνισης θρόμβου.

Πολλά άτομα λαμβάνουν ασπιρίνη για να μειώσουν το κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων, όμως αυτό προκαλεί πολλές παρενέργειες συμπεριλαμβανομένου τον κίνδυνο για φλεγμονή και εντερική αιμορραγία. Φάε ένα ακτινίδιο λοιπόν αν έχεις προβλήματα με την καρδιά!

7. Κάνει καλό στα μάτια
Έρευνες έχουν δείξει πως η τακτική κατανάλωση ακτινιδίων, μειώνει τον κίνδυνο για εκφύλιση της ώχρας κηλίδας (macular degeneration), την κύρια αιτία απώλειας της όρασης σε ενήλικες μεγάλης ηλικίας. Μια μελέτη σε πάνω από 110.000 άνδρες και γυναίκες έδειξε ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων μειώνει τον κίνδυνο για ώχρα κηλίδα κατά 36 %.

Πιστεύεται ότι αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης που περιέχει το ακτινίδιο. Αυτές είναι φυσικές χημικές ουσίες που βρίσκονται στο ανθρώπινο μάτι.

8. Κάνει καλό στο δέρμα
Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό που είναι γνωστό ότι προστατεύει το δέρμα μας από την γήρανση.

9. Είναι «φυσικό»
Σύμφωνα με έρευνα του FDA, το kiwi ανήκει στο top-10 των φρούτων με τα λιγότερα λιπάσματα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα κλπ.

10. Προστατεύει τα πνευμόνια
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Thorax – στην οποία συμμετείχαν πάνω από 18.000 παιδιά ηλικίας 6-7 ετών από την Κεντρική και Βόρεια Ιταλία - βρήκε ότι τα παιδιά που τρώνε ακτινίδια (5-7 φρούτα την εβδομάδα) έχουν 44% μικρότερη συχνότητα εμφάνισης συριγμού σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν έτρωγαν ακτινίδιο. Επίσης, η δύσπνοια μειώθηκε κατά 32%, ο χρόνιος βήχας κατά 27%, και η καταρροή κατά 28%.

Πηγή: http://www.adinatisma.com/2013/11/aktinidio.html
Νεότερη Παλαιότερη