Λεμονόπιτα με καμένη μαρέγκα





ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8-10 ΜΕΡΙΔΕΣ

Για τη ζύμη:
150 γραμμ. βούτυρο, σε μικρά κομμάτια
300 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 ml αυγό (περίπου 2 μεσαίου μεγέθους αυγά)
40 ml νερό
50 γραμμ. ζάχαρη άχνη
30 γραμμ. αμύγδαλο, σε σκόνη

Για τη γέμιση:

350 γραμμ. ζάχαρη
350 ml αυγό (περίπου 7 αυγά μεσαίου μεγέθους)
150 γραμμ. βούτυρο, λιωμένο
100 γραμμ. αμύγδαλο, σε σκόνη
100 γραμμ. φιστίκι Αιγίνης, σε σκόνη
φρέσκος χυμός από 2 λεμόνια
ξύσμα από 4 λεμόνια

Για τη μαρέγκα:
100 γραμμ. ζάχαρη
50 γραμμ. ασπράδι αυγού ( περίπου 2 αυγά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ζύμη: Ανακατεύουμε στο μίξερ με το φτερό όλα μαζί τα υλικά έως ότου γίνουν μια ομοιογενής ζύμη. Την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 2-3 ώρες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας, μεταφέρουμε τη ζύμη εκεί και πλάθουμε μια μπάλα. Με έναν πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο για μια φόρμα τάρτας διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 4 εκ. Στρώνουμε τη ζύμη μέσα στη φόρμα και πιέζουμε με τα χέρια μας για να κολλήσει καλά στα τοιχώματα. Καλύπτουμε το εσωτερικό της με μεμβράνη, τη γεμίζουμε με ρύζι μέχρι το ύψος της επιφάνειας και διπλώνουμε τη μεμβράνη προς τα μέσα. Την ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά. Τη βγάζουμε από τον φούρνο και αφαιρούμε τη μεμβράνη με το ρύζι.

Για τη γέμιση: Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη ζάχαρη με τα αυγά και το βούτυρο και στο τέλος ρίχνουμε την αμυγδαλόσκονη, τη σκόνη φιστικιού, τον χυμό και το ξύσμα. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, γεμίζουμε με αυτό την προψημένη τάρτα μέχρι το ύψος της επιφάνειας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για περίπου 1 ώρα έως ότου σταθεροποιηθεί η γέμιση. Αν χρειαστεί, ψήνουμε λίγο παραπάνω.

Για τη μαρέγκα: Βάζουμε το ασπράδι με τη ζάχαρη σε ένα μεταλλικό μπολ και το τοποθετούμε πάνω από μία κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει (μπεν-μαρί) ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου η θερμοκρασία φτάσει στους 50οC περίπου (ελέγχουμε με ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής). Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα έως ότου γίνει σφιχτή μαρέγκα. Με αυτήν καλύπτουμε την επιφάνεια της λεμονόπιτας και προαιρετικά την καίμε με φλόγιστρο.

Tip
• Οικιακά φλόγιστρα μπορούμε να βρούμε σε μαγαζιά με εργαλεία κουζίνας.
http://www.homefood.gr/food/article.asp?page=2&id=496
Νεότερη Παλαιότερη