Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

Ψωμάκι εύκολο και γρήγορο




Όταν έχω ελεύθερο χρόνο, μου αρέσει να ζυμώνω το ψωμί που σερβίρω στο τραπέζι μας.
Συνήθως το ψωμί που φτιάχνω είναι με προζύμι. Μας αρέσει η γεύση του και μένει φρέσκο αρκετές ημέρες.
Όταν όμως θέλουμε σπιτικό ψωμί την ίδια ημέρα που θα το καταναλώσουμε, δεν προλαβαίνω φυσικά να ζυμώσω με τον παραδοσιακό τρόπο. Τότε, καταφεύγω σε μια απλή, εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Την φτιάχνω εδώ και χρόνια και μου έχει λύσει τα χέρια αρκετές φορές, ειδικά σε περιπτώσεις που έχω ξαφνικούς επισκέπτες στο σπίτι.
Σήμερα, θα δούμε την απλή, βασική συνταγή.
Αυτό το ψωμάκι όμως μπορεί να εμπλουτιστεί και με άλλα υλικά, που θα το κάνουν ακόμα πιο νόστιμο.
Ας δούμε πως θα το φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
500 γρ. αλεύρι δυνατό για ψωμί
1 φάκελο ξερή μαγιά
3/4 κουταλάκι αλάτι
μισό κουταλάκι ζάχαρη
1-2 κουταλιές λάδι ελιάς
χλιαρό νερό
σουσάμι, ηλιόσπορο, γλυκάνισο για το πασπάλισμα
Τι κάνουμε:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε την μαγιά, την ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά μέσα στο αλεύρι.
Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο του αλευριού, ρίχνουμε το λάδι και αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο χλιαρό νερό.
Τραβάμε με το χέρι μας αλεύρι φέρνοντας το στην λακουβίτσα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Δεν προσθέτουμε πολύ νερό από την αρχή, αλλά όσο χρειάζεται ζυμώνοντας.
Ζυμώνουμε την ζύμη μας καλά, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Δεν πρέπει να είναι ούτε σκληρή, ούτε πολύ μαλακή.
Βάζουμε την ζύμη σε ζεστό μέρος, μακριά από κρύα ρεύματα αέρα. Την σκεπάζουμε με πετσέτα βρεγμένη με χλιαρό νερό και πολύ καλά στυμμένη.
Αφήνουμε τη ζύμη για μισή ώρα να φουσκώσει.
Ντύνουμε εσωτερικά με λαδόκολλα μια μεγαλούτσικη, μακρόστενη φόρμα. Την λαδώνουμε ελαφρά.
Πατάμε την ζύμη να ξεφουσκώσει.
Την πλάθουμε σε χονδρό κορδόνι, υπολογίζοντας το μήκος της ανάλογα με τη φόρμα.
Με κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μια χαρακιά κατά μήκος, στο κέντρο της ζύμης. Αυτό θα βοηθήσει το ψωμί μας να φουσκώσει ομοιόμορφα.
Μπορούμε αν θέλουμε, να κάνουμε χαρακιές κατά πλάτος, πλάγια, κλπ.
Αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει.
Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο ως εξής: Με το δάχτυλό μας πατάμε ελαφρά το ζυμάρι, κάνοντας ένα μικρό βαθούλωμα. Αν η ζύμη επανέλθει αμέσως και το βαθούλωμα κλείσει, σημαίνει ότι το ψωμί θέλει και άλλο χρόνο να φουσκώσει. Αν επανέλθει μέχρι την μέση περίπου, είναι η ώρα να μπει στο φούρνο.
Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια του ψωμιού με λίγο νερό μέσα στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγη ζάχαρη. Αυτό θα βοηθήσει το ψωμί να πάρει όμορφο χρώμα και να κολλήσει καλύτερα επάνω το σουσάμι.
Πασπαλίζουμε το ψωμί με ένα μείγμα σουσαμιού, ηλιόσπορου και γλυκάνισου.
Βάζουμε την φόρμα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αυτή η ποσότητα ζύμης χρειάζεται περίπου σαράντα πέντε λεπτά να ψηθεί, ανάλογα με τον φούρνο μας.
Για να δούμε αν το ψωμί είναι έτοιμο, το βγάζουμε από την φόρμα, το γυρίζουμε ανάποδα και το χτυπάμε με το χέρι μας. Αν ακουσθεί "κούφιος" ήχος, τότε είναι έτοιμο.
Το αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς και το φυλάμε σε σακούλα για να μην ξεραθεί.
Καλοφάγωτο!!
Ειρήνη Ε.


http://syntageskardias.blogspot.gr/2013/10/blog-post_8.html