Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο, 2 Αυγούστου 2014

Νόστιμες τηγανιτές τυρόπιτες από την Κρήτη. (Σαρικόπιτες)




Έχουν πάρει το όνομά τους από το σχήμα τους που μοιάζει με σαρίκι.

Τι χρειαζόμαστε:

500 γρ. αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
1 ποτηράκι νερό χλιαρό (220 ml περίπου)
1 κ. σ. χυμό λεμονιού
1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
1 κοφτό κ. γλ. αλάτι
1 - 2 κ. σ. ρακή (ή ούζο ή τσίπουρο)
300 γρ. περίπου ξινή μυζήθρα
λάδι για τηγάνισμα



Πώς το κάνουμε:




1) Ρίχνουμε πρώτα όλα τα υγρά υλικά σε ένα μπωλ.



2) Έπειτα ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλά στα δάχτυλα αλλά δεν είναι και σκληρή. Είναι πιθανό να χρειαστούν λιγότερο από 500 γρ.



3) Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μπαλάκια. Αλευρώνουμε την επιφάνειά μας, τοποθετούμε το ένα μπαλάκι, το αλευρώνουμε και με τον πλάστη το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο.



4) Σκορπίζουμε λίγη μυζήθρα με το χέρι μας στην άκρη του φύλλου.

5) Έπειτα διπλώνουμε το φύλλο σε πάχος περίπου δύο δάχτυλα έτσι ώστε να καλυφθεί η μυζήθρα.



6) Έπειτα διπλώνουμε το φύλλο σε πάχος περίπου δύο δάχτυλα έτσι ώστε να καλυφθεί η μυζήθρα.



7) Με μία ροδέλα κόβουμε αυτό το μέρος του φύλλου.



8) Έπειτα τυλίγουμε το μακαρόνι που κόψαμε σαν σαλιγκάρι προσέχοντας να αφήσουμε μία τρύπα στη μέση για να ψηθεί καλύτερα.



9) Για περισσότερη ευκολία, μπορούμε το μακαρόνι που έχουμε να μην το τυλίξουμε αλλά να το κόψουμε στη μέση και να κάνουμε δύο κρίκους.



10) Ζεσταίνουμε το λάδι μας και τηγανίζουμε τις σαρικόπιτες και από τις δύο πλευρές. Αφού πάρουν ένα ροδαλό χρώμα τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αντί για μυζήθρα μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει φέτα. Θα πρέπει όμως το τυρί που θα χρησιμοποιηθεί να μην είναι μαλακό γιατί θα χυθεί απ' έξω κατά το τηγάνισμα.

Όταν κόβετε με τη ροδέλα το φύλλο, κόψτε και τις δύο άκρες μαζί έτσι ώστε να κολλήσουν.

Τελειώστε πρώτα με τις σαρικόπιτες και μετά ξεκινήστε το τηγάνισμα, γιατί ψήνονται γρήγορα και θέλουν συνεχή παρακολούθηση.

Τέλος, μπορεί κανείς να τις διατηρήσει στην κατάψυξη και να τις τηγανίσει αργότερα κατεψυγμένες.

http://www.sintagespareas.gr/sintages/sarikopites.html